Blog
Ars Sacra Fesztivál

Minden év szeptemberében megrendezik az ország elsőszámú szakrális művészeti ünnepségsorozatát, amely keretében betekintést nyerhetünk a keresztény kulturális világba. Az esemény célja, hogy a mai társadalmunk a fesztivál programjain keresztül megismerkedjen a keresztény alapokon nyugvó kultúrával, és művészeti programok segítségével felfedezze annak gazdagságát. A fesztivál jelmondata idén a következő zsoltárvers: „Minden forrásom belőled fakad”, amely egyben az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus mottója is. A rendezvényen több száz ingyenes program várja az érdeklődőket.

 

Az Ars Sacra Fesztivál története:

 

II. János Pál pápa az Ecclesia in Europa enciklikájában megújulásra hívta Európa nagyvárosait azzal a céllal, hogy a jelenkor kihívásainak megfelelően mutassák be az emberek hitük gazdagságát a világnak. Ezután Bécs, Párizs, Lisszabon és Brüsszel főpásztorainak elhatározásával, ezen felül az Emmanuel Közösség támogatásával fogalmazódott meg a városmissziók terve. Budapesten 2007-ben tartották a városmisszió évét Erdő Péter bíboros úr kezdeményezésével, melynek része volt az első Ars Sacra Fesztivál.

A fesztivál szervezője az Ars Sacra Alapítvány azért álmodta meg az egyhetes fesztivált, hogy a művészetek segítségével megszólíthassa országunk különböző vallású és világnézetű lakóit. A fesztiválhoz kapcsolódva rendezik meg a Nyitott Templomok Napját, amelyen közel 90 templom vesz részt változatos programokkal. 2016 óta már a rendezvénysorozat része az Ars Sacra Filmfesztivált is.

 

A rendezvény menete:

 

A fesztivált ünnepélyes keretek között minden évben Erdő Péter bíboros úr nyitja meg a Magyar Nemzeti Múzeumban. A Mátyás-templomban meghirdetett tárlatvezetéseken keresztül a látogatók felfedezhetik a templom építészeti, művészeti értékeit és megismerhetik a különböző történelmi és egyházi személyek életét.

 

A Budavári Nagyboldogasszony-templom tárlatvezetései a fesztivál minden napján elérhetőek az alábbi időpontokban, azonban előzetes regisztráció szükséges a gondnoksag@matyas-templom.hu e-mail címen

 

2020. szeptember 12. | 10:00 óra

2020. szeptember 13. | 14:00 óra

2020. szeptember 14–18. | 10:00 óra | 14:00 óra

2020. szeptember 19. | 10:00 óra

2020. szeptember 20. | 14:00 óra

 

 

Vissza a tetejére