Ének-és zenekar

A Mátyás-templom Ének- és Zenekara

A Mátyás-templom Ének- és Zenekara, amely 1688-tól folyamatosan működik, Magyarország egyik legrégebbi zenei együttese. Tevékenységének középpontjában mindenkor a liturgikus szolgálat áll.

Az énekkar létszáma 50-60 fő, a zenekarban közreműködők száma a művektől függően 25-45 között mozog. Mindkettőben megtalálhatók jól képzett ének-zenetanárok, hivatásos muzsikusok, valamint az egyházi zenét szerető amatőrök. Az énekkar heti két alkalommal, hétfőn és csütörtökön este, a zenekar szombat délután próbál a templom karzatán. Az összpróbákat valamelyik énekkari próba alkalmával tartják.

Vasárnap délelőtt 10 órakor, az ünnepélyes, latin nyelvű nagymisén évente mintegy 20-25 alkalommal zenekaros művek csendülnek fel, a többi vasárnapon az énekkar szerepel a templom orgonistája, Hock Bertalan orgonaművész közreműködésével. A vasárnapi miséken túl az együttes más alkalmakkor is énekel (Nagyhét, ünnepek, egyházzenei hangversenyek, vendégszereplések, esküvők, temetések, gyászmisék stb.), így az évi fellépések száma 70-80 között mozog.

Az együttes repertoárjában reneszánsz, klasszikus és romantikus mesterek: Josquin, Lassus, Palestrina, Lotti, Hassler, Caldara, Händel, Haydn, Mozart, Beethoven, Schubert, Bruckner, Franck munkái mellett kiemelt szerepet kapnak magyar szerzők is: Menner Bernát, Liszt Ferenc, Moyzes Miklós, Vavrinecz Mór, Dohnányi Ernő, Kodály Zoltán, Harmat Artúr, Bárdos Lajos, Deák-Bárdos György, Seiber Mátyás, Lisznyai Szabó Gábor, Halmos László, Farkas Ferenc, Werner Alajos, Járdányi Pál, Maros Rudolf, Vincze Ottó, Büky Géza, Koloss István, kiknek művei rendszeresen felhangzanak a templomban.

Az együttes számos új művet mutatott be, és rendszeresen szerepel hazai és külföldi rendezvényeken: a Budapesti Filharmónia Koncertiroda és a Budapesti Tavaszi Fesztivál hangversenyein, az Országos Magyar Cecília Egyesület rendezvényein, nemzetközi kongresszusok ünnepi hangversenyein. 1980-ban fellépett a kölni dóm jubileumi egyházzenei hetén, 1986-ban a Bécsi Zenei Hetek keretében Liszt Esztergomi miséjét szólaltatta meg, 1991-ben a római Szent Péter-bazilikában ünnepi vesperást énekelt, valamint több alkalommal szerepelt a szomszédos Ausztria, Románia, Szlovákia, Németország, Svájc és Olaszország különböző városaiban, templomaiban. Hangfelvételei rendszeresen felhangzanak a Magyar Rádióban.

Mind az énekkarba, mind a zenekarba várjuk új tagok jelentkezését személyesen, Hegyi Barnabás karnagynál a vasárnapi zenés mise után a templom karzatán.

Hegyi Barnabás kántor-karnagy

Hegyi Barnabás kontratenor énekes és egyházkarnagy 2020. december 1-től templomunk kinevezett új karnagya.

Budapesten született, zenei tanulmányait is itt kezdte zongorán, majd az orgona, zeneszerzés, karmesteri, egyházzenei és magánének stúdiumok után Hágában tanult régi-zene ének szakon, ezt követően Tilburgben középkori és reneszánsz énekes praxist és Hágában orgona-improvizációt. Szólistaként többek között a Budapesti Kamaraoperában, valamint a Budapesti Operaházban is énekelt.

Vokális és karnagyi tevékenységei mellett orgona-zongora kísérőként, valamint continuo játékosként is aktív. Színekben gazdag ihletett játékával inspiráló, biztos partnere a kórusoknak. Mintegy három tucat lemezfelvétel hallható, melyek közül több is rangos elismeréseket kapott.