Blog
Múltébresztők - Képregény készült a Mátyás-templom történetéről!

Dávid Ádám író és Németh Gyula grafikus közös munkájaként jelent meg a Múltébresztők című képregény, amely a Mátyás-

templom közel 800 éves történetét mutatja be. A Budavári 

Nagyboldogasszony-templom, ismertebb nevén Mátyás-templom történetében számos izgalmas esemény, koronázás, esküvő és tragédia megtalálható, amelyet egy érdekes időutazás keretében ismerhetünk meg.

 

A képregény a Kalandozások a Mátyás-templomban alcímet kapta, melynek célja, hogy megszólítsák a többnyire osztálykirándulásra vagy templomi vezetésre ideérkező 10-14 éves kiskamaszokat. A színes, sokatmondó képekkel illusztrált kiadvány élvezhető formában mesél az épületről és az elmúlt évszázadok történelmi eseményeiről.

 

A kerettörténet szerint Berci, egy szegedi diák a fővárosba érkezik, majd egy unalmasnak ígérkező osztálykirándulás alkalmával elkóborol osztálytársaitól, és kódfejtéssel életre kelt két szobrot, Tabulát és Rasát, a múltidézőket.

A két múltidéző egy időlift segítségével visszaröpíti Bercit IV. Béla korába, hogy az 1200-as évekbeli építéstől kezdve végigkalauzolják a templom királykoronázásokkal, különleges esküvőkkel, valamint pusztító tüzekkel és robbanásokkal tarkított, viharos történetén, miközben szelfit készíthet olyan uralkodókkal a háttérben, mint Károly Róbert, vagy épp I. Ferenc József és Sisi.

 

Az időutazás során a kisfiú megtudja, hogy miért hívja mindenki Mátyás-templomnak az épületet, amelynek eredeti neve Nagyboldogasszony-templom, hogy kiket koronáztak és kik házasodtak a templom falai között, hányszor kellett újraépíteni, felújítani, miután egy-egy része vagy tornya összedőlt, felrobbant vagy esetleg leégett a századok során. A kisfiúnak az idegenvezetők arról is beszámolnak, hogy miként rémisztette meg a Mária-szobor a várvédő törököket, vagy hogyan működött a török uralom idején dzsámiként a koronázó templom.

 

A képregényből számos érdekes információhoz juthatunk hozzá, például, hogy hányféle tornya van a templomnak, hogyan zajlott a 19. században a felújítás Schulek Frigyes vezetésével vagy, hogyan menekültek meg a templom ablakai a második világháború alatt.

 

A képregény célja a fiatalok megszólítása, hiszen fontos, hogy a hazai ifjú közönség számára is értékes, különleges látnivaló legyen a Mátyás-templom.

 

A képregényt 1490 forintért vásárolhatják meg az érdeklődők a templom kegytárgyboltjában.

 

 

Vissza a tetejére