Blog
Megnyílt a Sisi-kiállítás Kecskeméten

Megnyitotta kapuit a sokak által várt Sisi-kiállítás, mely a járványhelyzet következtében rendkívüli módon 2020. szeptember 16-tól egészen 2021. február 28-ig látogatható. A tárlat a „Magyarország áldott emlékezetű királynéja” – Sisi, Ferenczy Ida és a magyar udvartartás címet viseli.

A kiállítás a Kecskeméti Katona József Múzeum Cifrapalota kiállítóhelyén került megrendezésre, kurátora Dr. Pallagi Mária PhD.

 

Erzsébet I. Ferenc József császárral és királlyal kötött házassága révén nagyon fiatalon és hirtelen vált Ausztria császárnéjává, majd néhány évvel később Magyarország királynéja lett. Erzsébet királyné nagy népszerűségnek örvendett fiatal kora ellenére, hiszen egy sokoldalú, olvasott és tanult, több nyelven is folyékonyan beszélő nőt ismerhettünk meg személyében. Sisi életéről különböző filmek, könyvek, tanulmányok, színházi darabok, kiállítások szólnak, hiszen népszerűségének köszönhetően egyre többen kíváncsiak a királyné életével kapcsolatos történésekre, tárgyakra, dokumentumokra. A Cifrapalotában megrendezett kiállítás sajátosan kecskeméti szemszögből közelíti meg a témát, hiszen a tárlat egyik főszereplője Erzsébet királyné felolvasóhölgye, a kecskeméti származású, szülővárosában közkedvelt Ferenczy Ida. A felolvasóhölgy széles ismeretségi körrel rendelkezett, több történésszel, püspökkel, politikussal jó kapcsolatot ápolt. Ferenczy Ida rendszeresen jótékonykodott, a Városi Dalárda zászlóanyjaként 1000 forintot adományozott az énekes körnek, valamint támogatta a kecskeméti szegényeket, akikre végrendeletében 1000 koronát hagyott.

„Magyarország áldott emlékezetű királynéja” – Sisi, Ferenczy Ida és a magyar udvartartás című kiállítás fő témája Erzsébet királyné élete, amelyben különös hangsúlyt kap az országhoz és a magyarokhoz fűződő viszonya. A kiállításon négy különböző teremben tekinthetik meg a látogatók a magyar udvartartás tagjait, mindennapjait Erzsébet királyné környezetében.

A tárlat során a látogatók megismerhetik a kiegyezéshez vezető utat, a gödöllői falkavadászoktól egészen a budai bálok izgalmas világáig betekintést nyerhetnek a királyné életébe, hiszen Erzsébet Magyarországon ideje nagy részét e két városban töltötte. Továbbá a látogatók megismerhetik Sisi lányát, Mária Valériát, a „magyar királykisasszonyt” és udvari környezetét is.

 

A kiállításra több mint tíz intézményből kölcsönzött fotókat, dokumentumokat, műtárgyakat a múzeum, köztük a budavári Mátyás-templom gyűjteményéből is. A templom olyan különleges tárgyakat adott kölcsön, melyek a királyi pár, illetve a királyné adományai voltak, Erzsébet királynéhoz vagy a koronázáshoz fűződnek.

A tárlat nem pusztán történeti kiállítás, hanem a királyi család és az arisztokrácia életmódja, valamint a korabeli divat bemutatása, melyhez a Nagyboldogasszony-templom elsősorban liturgikus öltözékekkel járult hozzá (az 1867-es koronázás emlékére a Nagyboldogasszony-templomnak adományozott miseruha és egy gyászmiseruha), de a kiállításban látható Erzsébet menyasszonyi koszorújának töredéke, illetve a királyné címereivel díszített párna is.

 

A kiállítás keddtől vasárnapig 10:00 és 17:00 között tekinthető meg, előre egyeztetett időpontban pedig tárlatvezetés is kérhető! 

 

 

Vissza a tetejére