Blog
SZIKLÁBA VÁJT TÖRTÉNELEM - Árnyak és fények a Várnegyedben

A Budai Várnegyed a főváros egyik legismertebb és legnépszerűbb célpontja a turisták körében, hiszen megannyi lenyűgöző történelmi, építészeti, kulturális és gasztronómiai attrakcióval várja a látogatókat. A Vár felszíni látnivalói alatt azonban egy nem sokak által ismert, több kilométer kiterjedésű barlangrendszer húzódik, mely több évszázad titkait rejti.

 

A mostani vírushelyzetben egyre többen fedezik fel Magyarország városait, köztük a számtalan érdekes programot rejtő fővárost is. Ennek következtében idén október 31-én első alkalommal megrendezésre kerül a „Sziklába vájt történelem – Árnyak és fények a Várnegyedben” című különleges éjszakai túra, amely egy korábban soha nem látott turisztikai összefogásnak köszönhetően valósul meg. A Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság, a Sziklakórház Atombunker Múzeum és a Mátyás-templom Gondnoksága kezdeményezésével október utolsó napján este 19 órától minden órában legfeljebb 10 fős csoportokban látogatható az éjszakai túra, amelyre 12 éves kortól várják az érdeklődőket!

 

A program az 1944-ben megnyitott Sziklakórházban veszi kezdetét, ahol a kórház föld alatti létesítményének egykor szükségkórházként funkcionáló termeit járhatjuk be, majd a Várnegyed és Budapest történelmének legviharosabb időszakával ismerkedhetünk meg.

 

Elöljáróban annyit érdemes tudni, hogy dr. Szendy Károly, székesfőváros polgármestere rendelte el egy sebészeti szükségkórház, más néven légókórház megépítését a vár alatt, amely eredetileg általános sürgősségi ellátóhely volt, polgári és katonai személyeket is fogadott, akik a különböző légitámadásokban sebesültek meg. 2008 márciusától azonban, múzeumként üzemel az egykori szükségkórház, amely többször is elnyerte a legnépszerűbb magyarországi múzeum címet. Az intézményből egy üvegajtón léphetünk át a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság által üzemeltetett barlangrendszerbe, ahol egy rövid természetismereti és történelmi séta során ismerhetjük meg az évszázadok alatt pinceként, börtönként és óvóhelyként is hasznosított vájatokat. Az éjszakai túra legutolsó helyszíne a közel 800 éves Mátyás-templom, ahol a templom tornyaival, a hozzájuk kapcsolódó történetekkel és legendákkal ismerkedhetünk meg. Nem is lehetne jobb programmal zárni az egyedülálló éjszakai túrát, mint a templom panorámateraszának meglátogatásával, ahonnan zavartalanul élvezhetjük a lenyűgöző panorámát.

 

Amennyiben felkeltette az érdeklődésedet a különleges program, ezen a linken tudsz jegyet vásárolni: https://www.sziklakorhaz.eu/termekkategoria/ajandekjegy/

 

Vissza a tetejére