Blog
A budavári Mátyás-templom harangjai

 

Szinte biztos, hogy kívülről már majdnem mindenki megcsodálta a budavári Nagyboldogasszony-templomot, azonban a templom nemcsak gyönyörű, hanem rengeteg érdekes információt is tartogat. Sokan nem is gondolnák, hogy a templom harangjai közül mindössze kettő élte túl a 20. századot: a Szentháromság- és a Szent Károly-harang. Az előbbit a 18. században öntötték Budán, az utóbbit pedig bő száz évvel később készítette Walser Ferenc az épp renoválás alatt álló templom számára. Az említett két történelmi harang mellé 1972-ben Fábián János plébános egy kisharangot vásárolt, melynek hangja ugyan nem illeszkedett a két másikéhoz, ennek ellenére 2010-ig lélekharangként szolgált, mivel a II. világháborúban a korábbi lélekharang léket kapott, és így harangozásra már nem volt alkalmas. A sérült harangot lehozták a huszártoronyból, és ma a Mátyás-toronyba érkező látogatók egészen közelről is megnézhetik, hiszen a kiállítás egyik izgalmas műtárgya lett.

 

Már Schulek Frigyes is a torony rossz állapota miatt kezdett hozzá a templom felújításának a XIX. században. A torony 2005-re ismét olyan statikai állapotba került, hogy a harangozási rendben szigorú szabályokat kellett bevezetni. Így a 32 mázsás Szent Károly-harang 80 km/h szélsebesség fölött nem szólalhatott meg. A korlátozás komoly nehézséget jelentett, hiszen az időzítő automatika nem volt képes a szélerősség figyelembevételére, és kézi vezérlés esetén is legfeljebb csak becsülhetők voltak az időjárási körülmények. A plébániának szembesülnie kellett azzal, hogy a Mátyás-torony idővel alkalmatlanná válhat elsődleges funkciójának betöltésére. Alapos tervezési folyamatot követően a plébánia a passaui Perner harangöntödétől rendelt új harangokat.

 

2010 nyarán került sor három új harang elkészítésére, sőt a két régit is Passauba szállították újrahangolásra. Az öt harang mellé a plébánia ajándékba kapott egy kis harangot a Perner öntödétől, így a templom tornyában jelenleg 6 harang lakik.

 

A felújított és az újonnan öntött harangok 2010. december 16-án érkeztek meg a Mátyás-templom elé, ahol a karácsonyi időszakban bárki megcsodálhatta őket. Majdnem egy hónappal később, 2011. január 23-án áldotta meg őket Erdő Péter bíboros, esztergom-budapesti érsek. A harangokat február elején daruval emelték be a torony egyik ablakán keresztül, amelyet részben ki is kellett bontani, hogy az óriási hangszerek beférjenek. A harangok érdekessége, hogy felülütős lengőszerkezetűek, vagyis a harangnyelv a lendülés felső szakaszában kondítja meg a harangot. Magyarországon egyedülálló megoldás, hogy a négy nagy haranghoz elleningát is kapcsoltak, amelyek harangozáskor ellensúlyozzák a toronyra ható oldalirányú erőket.

A rekonstrukció lezárásaként 2011. április 23-án, húsvét éjszakáján, a feltámadási szertartáson szólalt meg a hatszólamú plenum (vagyis az összes harang egyszerre), ezzel hírül adva a fővárosnak, hogy Magyarország eddigi legnagyobb és legösszetettebb harangrekonstrukciója sikeresen befejeződött.

 

A Mátyás-templom harangjairól még több érdekességet tudhatnak meg az érdeklődők a toronytúrák során.

 

Vissza a tetejére