Blog
Legyél turista Budapesten, látogass el a Mátyás-templomba!

Kevesen tudják, de az elképesztő kilátásáról és szépségéről híres Mátyás-templom, más néven Nagyboldogasszony-templom a 13. század közepén épült, jellegzetes harangtornya 1470-re készült el, ekkor helyeztette el Mátyás király címerét a torony délnyugati felén. Azonban, ha azt hisszük, hogy az épület azóta néz ki ilyen lélegzetelállítóan, mint napjainkban, akkor tévedünk. A 19. században Schulek Frigyes vezetésével újjáépítették az épületet, amely a mai napig rengeteg turistát vonz a Budai Várnegyedbe és környékére.

 

A mostani vírushelyzetben nem mindenki szeretne külföldre látogatni, így sokan Magyarország városait fedezik fel turistaként, köztük a számtalan csodát rejtő fővárost is. Ilyenkor egyre többen még jobban elkezdik értékelni Magyarország látnivalóit, felkeresnek ismertebbnél ismertebb helyeket, köztük a Szentháromság téren található díszes Mátyás-templomot is.

 

Csakhogy, miért érdemes ellátogatnunk a Budai Palotanegyedbe, gyönyörködni a Halászbástya nyújtotta kilátásban, majd bemenni Magyarország egyik legkedveltebb templomába?

 

Kevesen tudják, hogy 1964 óta a templom múzeumként is szolgál, egyházművészeti gyűjteményeiből rendezett állandó és időszaki kiállításokkal várják a látogatókat.

 

Szeptember elejéig látogatható a Szent István-kápolnában található kiállítás, amely az Úrnapja témáját járja körbe. A kápolnák feletti Béla-termekben az Oltáriszentség ünneplésének eszközeit szemlélhetik meg az érdeklődők egészen jövő szeptemberig.

A kiállítás lelki és egyben kulturális felkészülést is jelent a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusra, amely 1938 után másodjára kerül megrendezésre a fővárosunkban.

 

Amennyiben valaki inkább a templom történetét szeretné megismerni, körbe szeretne menni a szebbnél szebb kápolnákon és múzeumi termeken, esetleg néhány különleges történetet szeretne megtudni a templomról, a tárlatvezetések alkalmával a felsoroltak közül az összes élményben része lesz!

 

A különböző tárlatvezetések a személyek számától és kívánságától függ, hiszen a kisebb csoportoktól kezdve egészen nagyobb csoportokon át a magyar mellett angolul, németül, franciául és olaszul is meghallgathatjuk a templom bemutatását. Természetesen iskolás csoportoknak különböző múzeumpedagógiai foglalkozásokra is van lehetőség, ahol a gyerekek megismerhetik a közel 800 éves templom épületének történetét, melynek segítségével a magyar történelem fontos eseményeit is végigkövethetik, betekinthetnek a templom mindennapjaiba, ezáltal egy sokoldalú és életszerű tapasztalatot szerezhetnek.

 

Ezen felül minden nagyobb esemény alkalmával különleges programmal készül a templom, ilyen az augusztus végén az Emlékhelyek napjára létrehozott újfajta, különleges vezetés, amikor a tárlatvezetés során körbejárhatjuk a templom gótikus architektúráját, megismerkedhetünk a templom történetével, a világához kapcsolódó érdekességekkel, felfedezhetjük az épület titkait úgy, hogy át sem lépjük annak küszöbét!

 

Vissza a tetejére