Blog
Hozd hozzánk osztálykirándulni az osztályod!

Idén a több napos, ottalvós osztálykirándulások helyett a legtöbben egy napos kirándulásokat terveznek, azonban ilyenkor is fontos, hogy a gyerekeknek egyedülálló élményt tudjunk biztosítani. A felgyorsult világunkban a diákoknak fontos olyan programokat szervezni, ahol a modern technológia segítségével ismernek meg különböző történelmi személyeket, eseményeket. A Mátyás-templom régóta szervez különböző gyerekprogramokat, amelyeken az óvodásoktól kezdve egészen a gimnazista diákokig bármilyen korosztály részt vehet.

 

Miért is érdemes kulturális kirándulást szervezni a diákoknak, milyen típusú programokra lehet jelentkezni?

 

Fontosnak tartjuk, hogy a templomba látogató növendékek izgalmasnak, érdekesnek és egyben hasznosnak is találják a különféle programokat, így a szokásos körbevezetésen kívül különleges eszközökkel tesszük szórakoztatóbbá a templomban eltöltött időt. A tableten kívül kitűző készítő gépet, képregényt, valamint matricás és lekaparhatós felfedező térképet is használhatnak a gyerekek kiegészítésként.

A változatos programok korosztályonként és témánként vannak felosztva, így biztosan minden gyermek megtalálja a számára legizgalmasabb elfoglaltságot.

 

Programok óvodásoknak, kisiskolásoknak: Berg Judit könyve alapján a Holló gyűrűje elnevezést kapta a program, ahol egy különleges matricás térkép segítségével kereshetik meg a könyv szereplőit a gyerekek. Aki nem ismerné a történetet, a Mátyás-templomot díszítő állatok éjszaka szó szerint életre kelnek, gorgók, sárkányok meg Bodza, a királysírt őrző kőkutya. S többé vissza sem változhatnak, hacsak időben meg nem találják a templom egyik tornyán lakó hollógyűrűjét, amely a nagy viharban eltűnt. A másik kedvelt program az óvodások körében a Mátyás-templom titokzatos lakói nevet kapta, hiszen a templomban rejlő állatokat kell megkeresni, felfedezni.

 

Amennyiben nagyobb gyerekeknek keresünk elfoglaltságot: 9-10 éves kortól ajánljuk a Királyok a templomban, Mátyás király nyomában és a Magyar szentek és boldogok a templomban nevezetű programokat, amely segítségével nem mindennapi információkhoz juthatunk a történelmi és az egyház számára fontos személyek életútjával kapcsolatban.

 

Abban az esetben, ha valakit inkább a múzeumpedagógiai foglalkozások érdekelnek, egy rövid vezetés után önállóan fedezheti fel a templom különlegességeit, majd a programot egy játékos-kézműves foglalkozás zárja. Jelenleg négy különböző foglalkozás közül választhatunk: nagyobb ünnepekhez kapcsolódóan a Karácsony és a Húsvét történetével, jelentőségével ismerkedhetnek meg a gyerekek a templom épületén, ábrázolásain keresztül; más foglalkozások az üvegablakok vagy az iniciálék és kódexek készítésének, díszítésének rejtelmeibe vezetnek be; míg a #szentek program segítségével egy kézzel készített, nem digitális Instagram profilt és posztokat képzelhetnek el a fiatalok a templomhoz kötődő szentek számára. Egy-egy alkalommal, más eseményekhez kapcsolódva előfordul, hogy kis csoportos zseblámpás nyomozáson is részt vehetnek az érdeklődők a templomban, de ezek a programok általában előre meghirdetett időpontban az esti órákban kerülnek megrendezésre.

 

Vissza a tetejére