Ének- és zenekar

A Mátyás-templom Ének- és Zenekara

A Mátyás-templom Ének- és Zenekara, amely 1688-tól folyamatosan működik, Magyarország egyik legrégebbi zenei együttese. Tevékenységének középpontjában mindenkor a liturgikus szolgálat áll.

 

Az énekkar létszáma 50-60 fő, a zenekarban közreműködők száma a művektől függően 25-45 között mozog. Mindkettőben megtalálhatók jól képzett ének-zenetanárok, hivatásos muzsikusok, valamint az egyházi zenét szerető amatőrök. Az énekkar heti két alkalommal, hétfőn és csütörtökön este, a zenekar szombat délután próbál a templom karzatán. Az összpróbákat valamelyik énekkari próba alkalmával tartják.

 

 

Vasárnap délelőtt 10 órakor, az ünnepélyes, latin nyelvű nagymisén évente mintegy 20-25 alkalommal zenekaros művek csendülnek fel, a többi vasárnapon az énekkar szerepel a templom orgonistája, Hock Bertalan orgonaművész közreműködésével. A vasárnapi miséken túl az együttes más alkalmakkor is énekel (Nagyhét, ünnepek, egyházzenei hangversenyek, vendégszereplések, esküvők, temetések, gyászmisék stb.), így az évi fellépések száma 70-80 között mozog.


Az együttes repertoárjában reneszánsz, klasszikus és romantikus mesterek: Josquin, Lassus, Palestrina, Lotti, Hassler, Caldara, Händel, Haydn, Mozart, Beethoven, Schubert, Bruckner, Franck munkái mellett kiemelt szerepet kapnak magyar szerzők is: Menner Bernát, Liszt Ferenc, Moyzes Miklós, Vavrinecz Mór, Dohnányi Ernő, Kodály Zoltán, Harmat Artúr, Bárdos Lajos, Deák-Bárdos György, Seiber Mátyás, Lisznyai Szabó Gábor, Halmos László, Farkas Ferenc, Werner Alajos, Járdányi Pál, Maros Rudolf, Vincze Ottó, Büky Géza, Koloss István, kiknek művei rendszeresen felhangzanak a templomban.


A jelenlegi karnagy, Tardy László 1966 óta áll az Ének- és Zenekar élén. Irányításával az együttes számos új művet mutatott be, és rendszeresen szerepel hazai és külföldi rendezvényeken: a Budapesti Filharmónia Koncertiroda és a Budapesti Tavaszi Fesztivál hangversenyein, az Országos Magyar Cecília Egyesület rendezvényein, nemzetközi kongresszusok ünnepi hangversenyein. 1980-ban fellépett a kölni dóm jubileumi egyházzenei hetén, 1986-ban a Bécsi Zenei Hetek keretében Liszt Esztergomi miséjét szólaltatta meg, 1991-ben a római Szent Péter-bazilikában ünnepi vesperást énekelt, valamint több alkalommal szerepelt a szomszédos Ausztria, Románia, Szlovákia, Németország, Svájc és Olaszország különböző városaiban, templomaiban. Hangfelvételei rendszeresen felhangzanak a Magyar Rádióban.

 


Mind az énekkarba, mind a zenekarba várjuk új tagok jelentkezését személyesen, Tardy László karnagynál a vasárnapi zenés mise után a templom karzatán.

 

 

Tardy László kántor-karnagy

 

1941. július 22-én született Budapesten.

 

A Zeneakadémia elvégzése után 1966-tól a Mátyás-templom karnagy-kántora. Az Országos Magyar Cecília Egyesület társelnöke, a kántortovábbképző és karnagyképző tanfolyamok vezetője.

 

1968-tól a SOTE Kamarazenekar karnagya. 1990-től csaknem két évtizeden át a Központi Szeminárium énektanára.
Tevékenységének elismeréseként 1994-ben Liszt-díjjal, 2002-ben Szent Adalbert-díjjal, 2006-ban Magyar Örökség-díjjal, 2011-ben a Magyar Köztársasági Érdemrend tisztikeresztjével tüntették ki.

 

Vissza a tetejére